Book tid Ring mig op Kontakt

Rotator cuff

Rotator cuffen består af ledkapslen til skulderleddet og fire muskler med sener. Disse muskler udspringer alle fra skulderbladets forside og bagside og hæfter på overarmsknoglens hoved, hvilket danner en strukturel pose eller skål (cuff) omkring skulderleddet. Opstår der smerte fra disse strukturer, er det ofte i forbindelse med alderen, dårlig holdning eller en overbelastning, som enten kan komme pludseligt eller over tid. En pludselig rotator cuff skade kan også opstå ved fald ned på skulderen, hvilket ses hos personer i alle aldre. 

 

De ældre er dog de mest udsatte. Dette skyldes henholdsvis, at ældre oftere er udsat for fald, samt at ledkapslen og senerne svækkes med alderen og derfor lettere rives over ved små belastninger og skader.

Smerterne skyldes typisk en betændelsestilstand af rotator cuffen, hvilket på sigt kan skabe en forkalkning af en sene eller en akut sprængning fra en del af den ene muskel eller sene. I disse tilfælde oplever man smerte ind imod skulderleddet eller ned i overarmen, og man har ofte svært ved at løfte og dreje armen.

Varighed af skade på rotator cuffen

En ubehandlet skade på rotator cuffen kan strække sig over mange måneder og forsvinder i de fleste tilfælde ikke af sig selv. Behandling og træning af skulderen og det skadede væv er hermed meget vigtigt. Dette skyldes, at styrken i vævet kan være svækket efter en skade, og man er derfor i større risiko for at få en ny skade.

 

Genoptræning er vejen frem

Igangsættes et behandlingsforløb er prognosen generelt god. I dette forløb undersøger man skulderen for at finde ud af hvilke dele af rotator cuffen, der er beskadiget. Det er samtidig vigtigt at notere sig, hvilke dagligdags funktioner man har problemer med at udføre. Ud fra disse oplysninger kan man få planlagt den rigtige behandling og genoptræning til problemet. I starten er målet med behandlingen generelt at lindre symptomerne og bedre funktionen i skulderne.

Har du spørgsmål, eller ønsker du at bestille en tid på Randers Skulderklinik, er du velkommen til at ringe på tlf.: 8643 3344 eller book en tid online. Så finder vi en tid til dig allerede i dag