Book tid Ring mig op Kontakt

Refluks behandling hos Thomsen Fysioterapi & Osteopati i Randers

Har jeres barn en tendens til at gylpe maveindholdet op både under og efter måltider? Græder jeres barn ofte i flere timer og har svært ved at sove? Så kan barnet have refluks problemer.

Hvad er refluks?

Refluks er et tilbageløb af det syreholdige maveindhold fra mavesækken op i svælget eller spiserøret. Syren giver en ubehagelig brændende fornemmelse i barnets hals, hvilket ofte får barnet til at reagere med gråd.

Refluks kan opstå af flere forskellige årsager. En af grundene er det såkaldte KISS kid syndrom. KISS står for Kranie-nakkeled Induceret Symmetri forstyrrelse. Altså spændinger og nedsat bevægelighed af den øverste del af nakken.
KISS syndromet henviser til symptomer forårsaget af en biomekanisk dysfunktion i de øvre nakkeled på et lille barn. Denne dysfunktion kan forstyrre barnets normale bevægelsesudvikling, så barnet bliver skævt/asymmetrisk og får sværere ved at udfolde sig frit.

KISS syndromet kan påvirke det autonome nervesystem og give såkaldte vegetative symptomer f.eks. skriger barnet meget, er utrøsteligt, gylper eller savler meget. Der kan opstå spise- og amningsproblemer samt barnet kan sove usammenhængende og vågne brat.
Barnet vil ofte have en favoritside at ligge på, netop på grund af nakkespændingerne. Nerverne, som kontrollerer maven, sidder her og kan komme i klemme, hvilket kan medføre refluks. Derudover vil der ofte opstå suttebesvær og synkebesvær, da nerverne, som kontrollerer tungen og svælget, også er at finde i området.

Refluks problemer kan også opstå på baggrund af en irriteret lever. Leveren har til opgave at udrense hormoner og affaldsstoffer fra den mad, vi spiser. Belastningen kan endvidere komme fra den mad, barnets mor spiser, og som barnet derfor indirekte modtager via amningen. Spændinger i mavesækkens muskulatur kan også irritere maven og spiserøret under måltidet.

Kendetegn

  • Smerter ved amning
  • Smerter ved gylp/bøvs
  • Ubehag ved at ligge ned - vågner med skrig og skal bøvse
  • Barnet vil ikke spise
  • Overspiser for at lindre sure opstød
  • Har et uroligt søvnmønster
  • Hoster ved bøvs
  • Hæshed efter gylp

Behandling af refluks på klinikken

På Børneklinikken hos Thomsen Fysioterapi & Osteopati i Randers har vi stor erfaring med at behandle børn med refluks. Barnet vil reagere meget umiddelbart og relativt hurtigt på den osteopatiske behandling. Med blide og sikre teknikker går vi hele kroppen igennem fra nakkens led til barnets indre organer. Derved genskaber vi den indre harmoni igen.


Hos lægen består behandlingen ofte af medicin mod for meget mavesyre. Her er præparaterne Nexium og Gaviscon nok de mest anvendte. Disse midler hæmmer henholdsvis udpumpning af mavesyre i mavesækken samt lægger et skumlåg over mavesækkens indhold.
Før man begynder den medicinske behandling, er det vigtigt at få afklaret nogle væsentlige ting. Bl.a. om barnet får en bedring ved at ændre ammerutinerne, idet overamning kan give samme symptomer som ved refluks. 

Det er også yderst vigtigt at få afklaret, om barnet har nogle låsninger i nakke og ryg, da disse kan have stor indflydelse på reflukssymptomerne. Her er osteopati en vigtig faktor. Det kan både være som supplement eller som alternativ til den medicinske behandling af refluks. Osteopaten kan skabe den optimale balance i kroppen på barnet samt give forældrene den helt rigtige rådgivning om hvilke værktøjer, muligheder og øvelser, der skal iværksættes for at fastholde barnets optimale funktion.


Lider dit spædbarn af refluks så ring til osteopaterne på Randers Børneklinik på tlf. 8643 3344 - så skal vi nok hjælpe dig.