Book tid Ring mig op Kontakt

Langt de fleste mennesker synes, at massage er forbundet med stor nydelse og ultimativ afslapning. Men ved du godt, at massage kan påvirke dit velbefindende og helbred langt mere end du tror?

Det vil vi prøve at forklare i denne måneds blogindlæg. 

Sådan virker massage

Når ens muskler bliver masseret bliver de forskellige muskelfibre langsomt og systematisk bearbejdet fra hinanden. Det rolige tryk, træk og pres river op i de lokale sammenfiltringer, der kan være mellem de forskellige muskelfibre samt frigiver en række fantastiske fysiologiske processer i de pågældende muskler og kroppen som helhed. 

Hvad sker der i musklerne?

Når en muskel bliver masseret vil der efter kort tid opstå varme i muskelbugen. Herved øges blodcirkulationen i og omkring musklen. Den øget blodcirkulation hjælper den vigtige udskiftningsproces med ilt og næringstoffer og fjerner affaldsstoffer via blodet. Massage sætter også skub i lymfesystemet, der ligeledes spiller en afgørende rolle i kroppens udrensning af affaldsstoffer.

Hvad sker der i kroppen?

Massage synes til at være en meget fysisk påvirkning af kroppen. Men det er især i hjernen, at langt de fleste positive ting sker under en massagebehandling. Under massage udskilles der nemlig forskellige hormoner.  De har en gavnlig virkning på vores krop og sind. Reducerer mængden af stresshormoner i kroppen og sænker vores smerteoplevelse og forhøjet blodtryk er bare nogle af de positive effekter massagen har. 

Massage påvirker fire vigtige lykkestoffer

Ved massage udskilles især fire forskellige vigtige lykkestoffer, der alle sammen har forskellige gavnlige effekter på vores krop

  • Dopamin

Dopamin er et signalstof, som primært findes i hjernen og i mave-tarm-kanalen. Stoffet spiller en stor rolle i hjernes belønningssystem. Det holder hukommelsen skarp, er drivkraften til vores handlinger og har særligt stor betydning for reguleringen af vores følelse af velbehag, glæde og lykke

Mangel på dopamin være årsag til forskellige sygdomme

  • Serotonin

Serotonin er ligeledes er signalstof, som er utrolig vigtig for vores krop. Det spiller en stor rolle for vores mentale velbefindende samt holder humøret i balance. Det spiller også en rolle i reguleringen af appetit, søvn, hukommelse samt har stor betydning for vores mave-tarm funktion. Et generelt nedsat niveau af serotonin i hjernen er forbundet med depression. 

  • Endorfiner

Endorfiner er endnu en type af hormoner, som dannes i hjernen og som bl.a kan udskilles ved massage.  Stoffet nedregulerer følelsen af smerte og giver en følelse af eufori. Endorfiner har lidt den samme virkning som det smertestillende stof, morfin.

Mangel på endorfiner kan føre til nedsat humør og hovedpine

  • Oxytocin

Oxytocin er endnu et stof, der kan udskilles via massage. Det giver en følelse af lykke og velvære. Det kaldes populært for ’kærlighedshormonet’. Endvidere kan oxytocin også sænke mængden af stresshormoner, så man bliver mere afslappet og tryg.

Massage er godt for krop og sjæl

Når vi lige sammenfatter det hele. Så gør massagen så mange fantastiske ting for vores krop og sjæl, at det burde være en behandling man burde kunne få på recept. Massage optimerer bl.a musklernes restitutionsevne, det smidiggør vores bindevæv, gør os gladere og mindre stressede. Det sænker vores blodtryk, giver os mere ro og styr på hukommelsen. Og så fjerner eller dæmper det vores smerteoplevelse og optimerer kroppens evne til at bekæmpe inflammation i vores krop. Kort sagt - massage er roden til alt godt. Skrevet af:

Finn Thomsen