Book tid Ring mig op Kontakt
Hvad er øresten

Øresten er en betegnelse for en godartet påvirkning af balanceorganet i det indre øre, som også kaldes for BPPV.

Øresten opstår, fordi en lille krystal i det indre øre river sig løs og flytter sig ud i buegangene, hvor den påvirker fimrehårene. Krystallen får derfor det indre øre til at sende forkerte signaler til hjernen om, at man bevæger sig meget hurtigt, og resultatet heraf er en voldsom svimmelhed.

Symptomer på øresten

Hvis du har øresten, kan pludselig kraftig svimmelhed opstå ved simple bevægelser. Det kan være når du drejer hovedet, bukker dig forover, eller når du vender dig i sengen.

En øresten kan godt forsvinde af sig selv, men hvis den ikke gør, kan en fysioterapeut hjælpe.

Hvordan kan fysioterapeuten hjælpe med øresten

Vi kan hjælpe dig med at udrede, om årsagen til din svimmelhed er en øresten eller en anden form for svimmelhed.

Fysioterapeuten kan hjælpe med at guide ørestenen tilbage på plads. Dette gøres ved en simpel og effektiv øvelse, som du bliver instrueret i. Øvelsen hedder Epleys manøvre, og kan i mange tilfælde afhjælpe eller fjerne svimmelheden. Under behandlingen hos fysioterapeuten bliver dit hoved og din krop ført i forskellige positioner, der kan guide den løse krystal tilbage i den rigtige retning, så svimmelheden forsvinder. Under behandlingen kan der opstå svimmelhed, men behandlingen er smertefri.

Er du påvirket af svimmelhed, og har en mistanke om at det kan skyldes en øresten, så kontakt klinikken og få en tid til en undersøgelse.

 Skrevet af:

Michael Overgaard

Fysioterapeut & Akupunktør