Book tid Ring mig op Kontakt

Medicinoverforbrugshovedpine: Når løsningen bliver problemet

Hovedpine er en af ​​de mest almindelige gener på landsplan. Det er relaterbart for mange, da de fleste af os har oplevet en form for hovedpine på et eller andet tidspunkt i vores liv. 

Nogle gange kan vi ikke undgå at gribe til smertestillende medicin for at få lindring, hvilket er helt okay. Men hvad sker der, når løsningen bliver et problem? Det er præcis, det der sker med medicinoverforbrugshovedpine.

Hvad er medicinoverforbrugshovedpine?

Medicinoverforbrugshovedpine, også kendt som MOH (medication-overuse headache), er en tilstand, hvor gentagen brug af smertestillende medicin faktisk forværrer hovedpinen i stedet for at lindre den.

Dette sker ofte, når patienter for ofte bruger receptpligtig medicin eller smertestillende midler som ibuprofen, aspirin eller paracetamol.  

Hvordan opstår medicinoverforbrugshovedpine?

MOH kan udvikle sig gradvist, når en person regelmæssigt tager smertestillende medicin for at håndtere hyppige hovedpiner eller migræner. Kroppen kan udvikle en tolerance over for medicinen, hvilket betyder, at den samme dosis ikke længere er effektiv. Som følge heraf tager personen mere medicin, hvilket skaber en ond cirkel. Over tid kan dette føre til, at hovedpinen bliver mere hyppig og intens, og personen ender med at tage mere medicin for at håndtere den.

Symptomer på medicinoverforbrugshovedpine:

  • Daglig eller næsten daglig hovedpine.
  • Hovedpinen forværres efter indtagelse af smertestillende medicin.
  • En stigning i dosis af medicin for at opnå lindring.
  • Fysisk eller psykisk afhængighed af medicinen.

Behandling og forebyggelse:

Behandling af medicinoverforbrugshovedpine kan være udfordrende, men det er vigtigt at tage små skridt af gangen for at bryde cyklussen af ​​afhængighed og hovedpineforværring. Her er nogle trin, du kan tage:

  • Afbryd medicinoverforbruget: Dette indebærer at stoppe brugen af ​​smertestillende medicin gradvist for at undgå abstinenssymptomer. Dette bør gøres under tilsyn af en læge.
  • Alternativ behandling: Lær alternative metoder til at håndtere hovedpinen, såsom afspændingsteknikker, motion og ændringer i livsstil.
  • Behandling og forebyggelse: Efter afvænning er det vigtigt at arbejde på at forhindre tilbagefald. Som osteopater kan vi hjælpe med at behandle din hovedpine.

Medicinoverforbrugshovedpine er en svær tilstand, som kræver en del arbejde at komme ud af. Husk, at der er alternative måder at håndtere hovedpine på, og at en sund livsstil kan bidrage til at reducere forekomsten af ​​hovedpine.

 Skrevet af: 

Frederik Bjerregaard

Osteopat