Book tid Ring mig op Kontakt

Akupunktur kan hjælpe mod neurologiske skader

Akupunktur har rigtig mange fordele. En af dem er, at det kan forbedre rehabilitering efter en hjerneskade. 

Internationale undersøgelser viser, at akupunktur har en god effekt til at dæmpe smerter og stimulere lammelsen hos mennesker med hjerneskade. Oftest er akupunktur desværre bare ikke en del af behandlingstilbuddet. Men det burde det. 

Liv, der reddes, skal også leves 

For at komme bedst muligt tilbage til en optimal hverdag med masser af livsglæde, så skal vi hele tiden holde os opdateret på, hvilke tiltag, der giver de bedste forudsætninger. Det viser sig nemlig at der nu findes evidens for bedre resultater, hvis akupunktur er en del af rehabiliteringsindsatsen og den daglige genoptræning af den hjerneskadede. I undersøgelserne er der bl.a. inkluderet et rehabiliteringsforløb, hvor halvdelen fik suppleret behandlingen med 6 timer akupunktur over 6 uger. Resultatet var klart. Selv et år efter klarer den gruppe hjerneskadede, der fik akupunktur sig markant bedre på flere parametre. 

Fra store smerter og medicinering til mere ro 

Et konkret eksempel er en yngre mand, som fik en hjerneskade efter en hjernebetændelse. Han kæmpede med intense smerter grundet skaden og indskrænkede bevægelse, som bandt ham til en rollator, der var svær for ham at benytte. 

Grundet for mange smerter i foden, som egentligt stammede for et gammelt brud, men var kommet retur efter hjerneskaden, forsøgte man med akupunktur med jævnlige behandlinger. Allerede når nålene sad i følte han større behag i kroppen og efter få behandlinger beskrev han smerteniveauet var faldet fra 6 til 2 på en 10-trins-skala. 

Udover det, så dæmpede akupunktur smerterne på en mere kropslig og naturlig måde end den stærke smertemedicin, som gjorde det muligt at trappe helt ud, når akupunkturen vedligeholdes 1-2 gange om måneden. Patientens egne ord var, at akupunkturen gav ham “mere ro på sig selv”. Ikke kun smerterne blev bedre. Det gjorde hans balance og bevægelser også, som gjorde han kom meget lettere rundt omkring. 

Akupunktur frigiver lokalbedøvende stof 

At smerterne mindskes er faktisk forventeligt. For når nålen indsættes i huden, så frigives stoffet adenosine, som virker lokalbedøvende. 

Akupunkturen er altså her med til at øge graden af selvstændighed, motorisk færdighed og ikke mindst livskvaliteten. Og det er bestemt ikke et engangstilfælde. 

Nålene giver nemlig en unik smertebehandling og mindsker føleforstyrrelsen. Psykisk ses der ligeledes forbedringer, da det giver en bedre egenopfattelse af ens krop. Så selv en lille indsats med få timer akupunktur kan være en stor investering! Både for livskvaliteten hos den hjerneskadede, men også for samfundet. Skrevet af: 

Rikke Isak

Akupunktør