Okklusionstræning - forbløffende styrketilvækst
Vidste du godt, at man ved at lave en delvis aflukning af blodgennemstrømningen til en muskelgruppe, kan opnå en relativ høj muskeltilvækst ved styrketræning med lav vægtbelastning?
Det er interessant, men intet mindre et faktum. Men hvad kan vi, som fysioterapeuter, så bruge den viden til? Det vil vi beskrive i denne måneds blog indlæg.
Hvad er okklusionstræning og hvorfor virker det?
Okklusionstræning er en forholdsvis ny og simpel træningsform, hvor man strammer et bånd eller manchet rundt omkring den øverste del af den arbejdende muskelgruppe. F.eks hvis man skal træne de stabiliserende muskler, der virker over knæet. Så sættes båndet øverst på låret og strammes så meget at blodtilførsel og iltforsyning begrænses. Derved skal der minimal vægtbelastning til for at udtrætte den pågældende muskelgruppe og alligevel opnår man en styrketilvækst og øget muskelfylde.
Okklusionstræning har vist sig som et godt supplement og i nogle tilfælde et bedre alternativ end den normale behandlingsmetoder til seneoverbelastningsskader.
Studier mener, at okklusionstræning stimulere tildannelsen af kollagen i den smertende sene og derved fremmer helingen af denne.
Hvad kan vi bruge det til?
For os fysioterapeuter er okklusionstræning et fantastisk og velegnet redskab til de patientgrupper, der af forskellige grunde ikke kan tåle at genoptræne med høj belastning. Det kan være patienter, der skal genoptræne efter operation, sygdom eller er meget påvirket af slidgigt.
Okklusionstræning har også vist sig yderst effektiv ved problematikker omkring springerknæ, store bruskskader i knæled og hos patienter, der har fået nyt knæ.
Er der nogen bivirkninger?
De registrerede bivirkninger, der kan være i forbindelse med okklusionstræning, er stort set ubetydelige. Men nogle patienter kan opleve snurrende fornemmelse i det ben eller arm man træner. Andre kan føle sig lidt svimmel under træningen.
Dog vil vi altid være påpasselige med folk, der lider af hjerte-kar-problematikker og forhøjet blodtryk. Vi anvender det heller ikke på folk med sukkersyge, aktiv septisk infektion, patienter med psykiatriske diagnoser, med kræft eller patienter, der har alkohol- eller medicinmisbrug samt er gravide.
Skrevet af:
Finn Thomsen
Idrætsfysioterapeut