ALS er en sjælden sygdom. Sygdommen påvirker de nerveceller, som styrer musklernes viljestyrede bevægelser. Det bevirker, at de pågældende nerveceller degenererer, og bliver dårligere og dårligere til at sende signaler til bevægeapparatet for til sidst at stoppe helt.
ALS påvirker musklerne i forskellig rækkefølge. Det betyder, at nogle muskelgrupper kan være påvirket mere end andre, og nogle slet ikke.
Hvorfor er fysioterapi godt mod ALS?
Patienter med ALS, adskiller sig ved, at den tabte muskelstyrke, ikke kan genoptrænes. Det er begrænset, hvor meget forskning der ligger på området i forhold til fysioterapi, men den forskning der er, viser, at træning og fysisk aktivitet kan være med til at sænke den degenerative proces. Forskningen viser også, at man med ALS bør træne 30 til 45 minutter dagligt, fordelt over hele dagen for at opnå førnævnte.
Den fysioterapeutiske træning tilpasses individuelt alt efter hvordan man er påvirket af sygdommen. Der kan være behov for at træningen justeres fra måned til måned alt efter symptombilledet, og andre gange justeres fra gang til gang efter dagsformen.
Hvordan kan du træne?
Bevægelighedstræning/udspænding: Udspænding af muskler og bevægelighed af led, er med til at opretholde en fri bevægelighed i kroppen, og kan f.eks være med til at nedsætte kramper og/eller uro i kroppen. Dette er noget, du kan gøre derhjemme, nogle gange med hjælp fra pårørende, alt efter den pågældende øvelse.
Konditionstræning: Cykling, rask gang, eller lignende er med til at holde kroppens respiratoriske system i gang. Bruger du maskerespirator kan det være en fordel at udføre konditionstræningen, mens du anvender denne.
Styrketræning: Er med til at styrke muskler og led i kroppen, og kan være med til at opretholde dit funktionsniveau i længere tid. Det anbefales, at man styrketræner 3 gange om ugen. Spørg din fysioterapeut til råds, og få evt. lavet et hjemmetræningsprogram der passer til din hverdag.
Fatigue
Mange med ALS oplever fatigue, som er en gennemtrængende træthed, der oftest udvikler sig, jo længere man er i sygdomsforløbet. Hvis man kommer over sin fatigue “grænse”, kan det tage længere tid end vanligt før trætheden aftager. Derfor er det vigtigt, at daglig aktivitet og træning planlægges således, at man ikke går ud over denne grænse, og hverdagen påvirkes yderligere. Det er nemlig vigtigt, at hverdagen holdes i gang, i det omfang det er muligt, for at bevare livskvaliteten. Derfor kan du med din fysioterapeut tale om fatigue, i forhold til at økonomisere med kræfterne bedst muligt.
Holdtræning
Når man får diagnosen ALS, får man mulighed for at gå til holdtræning via henvisningen fra egen læge eller sygehus. Her hos Thomsen fysioterapi og osteopati har vi et ALS hold, hvor vi træner sammen, med udgangspunkt i den enkeltes situation. Samtidig er der rig mulighed for at dele tanker og erfaringer med andre i samme situation.
Skrevet af:
Nadia Lanner