Børn og fodproblemer - hvad gør vi?
Går man rundt med den opfattelse, at fodstillingsfejl med platfod, hyperpronering osv. er noget, der udelukkende er forbeholdt voksne, så kan man godt tro om igen. For det er i allerhøjeste grad også noget, der rammer vores børn.
Foden er fundamentet i motorisk udvikling:
Fødderne udgør fundamentet for en sund motorisk udvikling. De fungerer som en stabil platform, der giver barnet mulighed for at opbygge styrke til at hoppe, løbe og være i bevægelse, og dermed muliggør barnets trinvise udvikling. Hvis platformen ikke er stabil, vil barnet bruge unødig energi på at kontrollere fødder og ben, hvilket kan føre til, at barnet har svært ved at følge med sine jævnaldrende og sakker bagud. Det kan også resultere i, at barnet ikke kan klare længere gåture og deltage i løbelege med klassekammeraterne i frikvartererne, som gør barnet mere passivt.
Fodstillingsfejl kan give barnet smerter
Når barnet er aktivt med gang og løb, så vil belastningen på fødderne blive proportionelt større. Ved løb kan man groft set gange fodbelastningen med tre gange barnets kropsvægt. Så har man et indtryk af belastningsniveauet i barnets fødder.
Er der ikke stabilitet og rigtig grundstilling mellem fodens forskellige knogler, så vil det kunne resultere i smertepåvirkning i barnet fødder.
Barnet vil typisk bruge mange ressourcer på at have smerter i fødder og ben samt andre steder som hofter og ryg. Udfordringen ser vi ofte hos børn, der har meget hypermobile led, børn der har lav muskeltonus eller meget aktive børn.
Disse børn har ofte behov for ekstra støtte omkring fødderne, da de typisk har platfodede fødder, eller fødder der falder meget indad. Her kan en simpel og effektiv løsning være at støtte fødderne med indlægssåler, så de igen kan klare den aktive livsstil både i skolen og i fritiden uden smerter.
Skal børn have indlæg?
De fleste børn har en veludviklet fedtpude under foden og svangen, hvilket kan ligne at de er platfodet. Dette er helt normalt. Det ændrer sig omkring 5 års alderen, hvor de vokser sig til mere og mere svang under foden. I langt de fleste tilfælde vil man derfor ikke give indlæg til børn under 5 år. Med mindre at de er udfordret motorisk eller har smerter. Her vil man prøve at hjælpe dem ved hjælp af indlæg.
Indlægssåler tilpasset fødder og sko, kan netop give den kontrol omkring fødder og ben der skal til for, at barnet kan bevæge sig mere hensigtsmæssigt og uden smerter. Indlægssålerne giver barnet en mere stabil platform, da de støtter op om fødderne og styrer dem, så al energien kan bruges på bevægelse, leg og sport. Det er naturligvis altid en individuel vurdering om barnet skal have indlæg, men som regel giver det mening, hvis de har smerter ved bevægelse, hvis de ikke bevæger sig lige så meget som deres jævnaldrende eller at deres motorik er påvirket.
Skrevet af:
Trine Bragt - Børnefysioterapeut &
Ronni Amnitzbøll - Fysioterapeut med speciale i indlægssåler.