Book tid Ring mig op Kontakt

Min skulder er frossen og jeg kan ikke sove for smerter

“Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg får smerter fra den ene skulder. Det sker hver nat, når jeg skal sove”. Den sætning hører vi meget ofte på skulderklinikken. Smerterne kan skyldes, at du har udviklet en såkaldt frossen skulder.

En frossen skulder - hvad er det?

En frossen skulder kan være en meget smertefuld og langvarig tilstand, som typisk tager 8-18 måneder at komme over. I nogle tilfælde betydeligt længere. Tilstanden skyldes en betændelse af ledkapslen, som omgiver skulderleddet. Symptomerne, som markant nedsat bevægelighed, kan i første omgang ligne andre skulderlidelser. Derfor er det vigtigt at få klarlagt diagnosen fra en skulderfysioterapeut, som undersøger dig igennem tests og eventuelt scanning.Med en frossen skulder kan det være svært at finde ro selv i hvile og søvn. Det skyldes primært at der sker et smertende stræk af den betændte ledkapsel, når armen “hænger” i den sovende hvilestilling. Nogen kan få ro i skulderen når denne fikseres med puder og lignende, men smerterne kommer tilbage i det øjeblik man skifter sovestilling.Oftest kender man ikke årsagen til den frosne skulder, da den kan opstå uden en bestemt hændelse. Men tilstanden kan udløses af fald eller knoglebrud. Det er typisk personer mellem 40-70 år som rammes.

Frossen skulder kan inddeles i 3 faser:

1. fase kaldes frysefasen, som er kendetegnet ved mange smerter og indskrænkning af bevægelighed. Fasens varighed er ca. 2-6 måneder.2. fase er den frosne fase, hvor smerterne mindskes, men stivheden tiltager. Fasens varighed er her ca. 3-6 måneder.3. fase er optøningsfasen, hvor smerterne ikke længere dominerer og bevægeligheden bliver mere og mere normaliseret. Denne fase varer ligeså ca. 4-6 måneder.

Ligesom tilstanden er inddelt i faser, så bør behandlingen også være det. Skulderfysioterapeuterne målretter behandlingen til det sted du er i forløbet, som kan være en kombination af smertelindring, mobiliseringer og øvelser.Sov godt - uden smerter. 



Skrevet af: 

Finn Thomsen

Autoriseret fysioterapeut & akupunktør - klinikejer