Book tid Ring mig op Kontakt

Få svar på de 10 hyppigste spørgsmål, som osteopaterne får på Hovedpineklinikken

Undrer du dig også over om osteopati kan hjælpe på præcis din hovedpine? Eller hvor mange behandlinger du mon skal have? Nu har gjort det nemmere for dig og samlet de 10 ofte stillede spørgsmål her i bloggen! Alt sammen for at give dig bedre indsigt i, hvad der kan ligge bag din hovedpine, og hvilke behandlingsmuligheder der findes.

For hos Thomsen Fysioterapi & Osteopati ser vi dagligt mange patienter, der søger hjælp til at forstå og håndtere deres hovedpineproblemer. Hovedpine kan have mange forskellige årsager, som kræver en individuel tilgang. Derfor modtager vores osteopater i Hovedpineklinikken ofte en række tilbagevendende spørgsmål fra patienter, der søger afklaring og lindring.

1) Hvad er osteopatisk behandling af hovedpine?

Osteopatisk behandling fokuserer på at forbedre kroppens funktion ved at lindre spændinger og genoprette balance. Gennem specifikke teknikker arbejder osteopater på at forbedre blodcirkulationen i hoved, nakke og ryg, hvilket kan hjælpe med at reducere hovedpine. Behandlingen tilpasses den enkelte patients behov og tilstand, hvilket betyder at der både kan indgå manipulationsteknikker og/eller kranio-sakral-teknikker i netop din behandling.

 

2) Hvilke typer hovedpine kan osteopati hjælpe med?

Osteopati er især effektiv til behandling af spændingshovedpine, cervikogen (nakkehovedpine) samt visse typer af migræneformer, som ofte stammer fra problemer i nakken. Ved at adressere de underliggende årsager kan osteopater hjælpe med at lindre smerte og forbedre livskvaliteten. Derfor er det også meget vigtigt at klarlægge, hvilken hovedpineform du døjer med, således behandlingen har den mest langsigtet virkning.

 

3) Er osteopatisk behandling sikker?

Generelt er osteopatisk behandling sikker for de fleste mennesker, men det er vigtigt at informere din behandler om din medicinske historie og eventuelle eksisterende tilstande. Osteopater er uddannet til at vurdere, om behandling er passende for din sundhedstilstand. Der kan ofte forekomme bivirkninger efter behandling, men skal som udgangspunkt være kortvarigt.

 

4) Hvor mange behandlinger skal jeg have?

Antallet af nødvendige behandlinger varierer fra person til person og afhænger af hovedpinens art og sværhedsgrad. Mange patienter oplever forbedringer efter 2-4 sessioner, men nogle kan have brug for længerevarende behandling. Din osteopat vil hjælpe med at lave en plan, der passer til dig. I nogle tilfælde skabes det bedste resultat igennem tværfaglig behandling, hvilket kan betyde vi f.eks. henviser til vores fysioterapeutiske kollega med henblik på at lave forebyggende træning.

 

5) Hvilke teknikker anvendes under behandling?

Osteopater er uddannet i at bruge en bred vifte af behandlingsteknikker, herunder blid manipulation, mobilisering af led samt behandling af spændt muskulatur. Formålet med disse teknikker er at lindre/fjerne de underliggende årsager til dine symptomer. Behandlingen tilpasses hver patients specifikke behov og reaktion.

 

6) Kan osteopati hjælpe med migræne?

Forskning tyder på, at osteopatisk behandling kan reducere både hyppigheden og sværhedsgraden af migræneanfald hos nogle patienter. Ved at adressere muskulære ubalancer og spændinger i nakken kan osteopater potentielt forbedre patienternes tilstand. Det er vigtigt at kombinere osteopatisk behandling med andre medicinske råd.

 

7) Skal jeg stoppe med at tage medicin, før jeg besøger en osteopat?

Nej, det er vigtigt at fortsætte med din medicin, medmindre din læge har givet andre anvisninger. Osteopatisk behandling kan supplere din eksisterende medicinske behandling, men bør ikke erstatte den. Diskuter altid din medicin og behandling med din osteopat.

 

8) Hvordan kan jeg selv lindre hovedpine mellem behandlinger?

Der er flere metoder til at lindre hovedpine hjemme, såsom regelmæssig motion, afslapningsteknikker og tilstrækkelig væske. At føre en hovedpinedagbog kan også hjælpe med at identificere potentielle triggere, såsom bestemte fødevarer eller lugte. Stresshåndtering og god søvnhygiejne er også vigtige faktorer for at reducere hovedpine generelt.

 

9) Er der noget jeg skal forberede til første konsultation? 

På vores hjemmeside har vi et hovedpineskema, som du med fordel kan udfylde. Her igennem kan vi som behandlere danne os et overblik over frekvensen og intensiviteten af din hovedpine. 

Du må også gerne have gjort dig tanker om dit medicinforbrug i forhold til din hovedpine. 

Og hvis du ikke har tid/mulighed for dette, så kommer du selvfølgelig bare som du er. 

 

10) Hvordan adskiller Osteopati sig fra fysioterapi og kiropraktor? 

Osteopati, fysioterapi og kiropraktik adskiller sig i tilgang og behandlingsmetoder, selvom de alle fokuserer på muskuloskeletale problemer.

  • Osteopati har en helhedsorienteret tilgang, hvor kroppen ses som en sammenhængende enhed. Behandlingen foregår med hænderne gennem manipulation af muskler, led og bindevæv for at genskabe balance i hele kroppen.

  • Fysioterapi fokuserer på at forbedre bevægelighed og funktion gennem øvelser og genoptræning. Behandlingen er ofte baseret på at styrke muskler og genoprette normal funktion efter skader.

  • Kiropraktik koncentrerer sig om rygsøjlen og dens indflydelse på nervesystemet. Hovedbehandlingen sker igennem manipulation for at lindre smerten. 

Valget af behandlingsform afhænger selvfølgelig af patientens specifikke behov og præferencer, da alle jo er forskellige. 



Skrevet af:

Thomas Kortegaard

Osteopat på Hovedpineklinikken