Book tid Ring mig op Kontakt

Hypermobilitet hos Børn: Sådan kan børnefysioterapi hjælpe

Hvad er hypermobilitet? 

Hypermobilitet, også kendt som overbevægelighed eller overfleksibilitet, er en tilstand, hvor leddene i kroppen har en større bevægelighed end normalt. Hypermobilitet viser sig ved overdreven bøjning af led, let forstrækning af muskler og sener samt nedsat muskelstyrke.

Dette ses ofte hos børn, og mens det kan være uskyldigt for nogle, kan det for andre medføre en række udfordringer. Børn med hypermobilitet kan opleve muskel- og ledsmerter, nedsat stabilitet og nogle gange udviklingsmæssige forsinkelser. Her kan en børnefysioterapeut være en brugbar ressource.

Tegn på hypermobilitet ved mindre børn

Hypermobilitet er ikke usædvanligt hos børn, især i førskolealderen. Du har måske bemærket, at nogle børn kan strække deres led på usædvanlige måder, hvilket er helt normalt. De tegn du skal være opmærksomme på ved hypermobile børn er f.eks.: 

  • Platfodethed, kalveknæ eller overstrakte knæ, albuer og fingerled. Du kan også holde øje med siddestillinger, som f.eks. w-stillingen, hvor barnet sidder med benene i yderstillinger. 
  • Kan have svært ved at kontrollere deres truncusstabilitet, som gør at de f.eks. sidder og falder meget sammen på stole.
  • Skiftende smerter eller træthed i et eller flere af kroppens led og muskler, som specielt viser sig efter fysisk aktivitet.
  • Balance- og koordinationsproblemer, samt nedsat udholdenhed, hvor barnet har besvær med fysisk at følge med jævnaldrende børn. 
  • Hyppige forstuvninger, især af fingre, hænder og ankler.

Årsagerne til hypermobilitet kan variere. For nogle børn kan det være genetisk, hvor de arver fleksible led fra deres forældre. For andre kan det skyldes en naturlig udvikling af bindevæv, der gradvist strammes op med alderen. For nogen forsvinder hypermobiliteten altså med tiden, hvor det for andre kan forblive en udfordring.

Hvordan kan børnefysioterapi hjælpe?

Børnefysioterapi spiller en afgørende rolle i at hjælpe børn med hypermobilitet med at udvikle sig sundt og opnå optimal funktion. Her er nogle måder, hvorpå børnefysioterapi kan hjælpe:

  • Styrkelse af muskler: Børnefysioterapeuter udvikler målrettede træningsprogrammer for at styrke svage muskler omkring de hypermobile led. Dette hjælper med at stabilisere leddene og forbedre kroppens samlede balance.

  • Kropsbevidsthed: Børn med hypermobilitet kan have udfordringer med at forstå deres egen kropsposition og bevægelse. Børnefysioterapeuter bruger øvelser og leg til at forbedre kropsbevidstheden og hjælpe børnene med at lære at kontrollere deres bevægelser og koordinering. 
  • Smerter: Nogle børn kan opleve smerter i muskler og led på grund af den øgede bevægelse og ustabilitet i leddene. Her kan vi hjælpe med manuel behandling og forebyggelse. 
  • Individuelle tilpasninger: Hver barns hypermobilitet kan variere. Børnefysioterapeuterne udvikler skræddersyede træningsprogrammer baseret på barnets unikke behov og udfordringer. Her kigger vi selvfølgelig også meget på barnets alder. Ved de mindre børn (0-2 år) er der stor fokus på at stimulere barnets generelle motoriske udvikling. 

At finde balancen

Det er vigtigt at finde balance mellem at nyde fleksibilitetens egenskaber og samtidig hjælpe barnet bedst muligt på vej ved at være opmærksom på de potentielle udfordringer. Her spiller forældrene også en vigtig rolle i barnets behandling af hypermobilitet. Børnefysioterapeuter arbejder ofte sammen med forældre for at lære dem, hvordan de kan støtte deres barns træning og integrerer det i dagligdagen. Det er vigtigt at komme i gang så tidligt som muligt med at indarbejde gode vaner til at forhindre, at de hypermobile led kommer i yderstillinger, så i kan forebygge overbelastninger. 



Skrevet af:

Maiken Birkbak

Børnefysioterapeut